The Pain of Shopping

Gør du det nemt at handle i din webshop? Det kan betyde forskellen mellem en ordre og et spildt ordrenummer, for kunderne gider ikke bøvl.

I adfærdsøkonomi taler man om begrebet Pain of Paying. Det handler om at vi hellere bruger penge, når vi kan betale med kreditkort, end når vi fysisk skal aflevere kontanter. Det gør næsten ondt at tage pengene op af lommen – og det gælder ikke kun i Jylland.

Ikke nok med at vi hellere betaler med kort, men vi er også villige til at betale mere for varer, når vi betaler med kort.

På samme måde kan man tale om Pain of Shopping, når man handler på nettet. Her er det bare bøvl og afgivelse af oplysninger, der kan betyde at kunden forlader din shop uden at handle færdig.

Beder du om oplysninger du ikke bruger?

Data har værdi får vi hele tiden tudet ørene fulde af. Og man skal vide noget om sine kunder. Derfor kan det virke fristende, at bede om så mange oplysninger fra dine besøgende som muligt. Men tænk det igennem. For skal du for eksempel bruge telefonnummeret til noget?

Flere og flere bruger mobiler når de er på nettet. Også når de skal handle og derfor har det betydning, om du beder om flere eller færre oplysninger. For når man sidder i sofaen i halvmørket, kan det være bøvlet at indtaste for meget.

Den kommende persondataforordning gør det i øvrigt også nødvendigt at overveje, hvilke data du beder om fra kunderne. Der skal nemlig være en grund til at indsamle dem.

Nemt at betale

I den virkelige verden er kontaktløse kort og MobilePay med til, at gøre det nemmere at handle. Sidstnævnte hjælper også på nettet – det er f eks meget nemmere at betale med MobilePay end at skulle indtaste hele kortnummeret mv. Især på en mobil.

Det oplevede jeg selv forleden, hvor muligheden for MobilePay fik mig til at købe en cykelsaddel med det samme, hvilket egentlig var dumt med jul og fødselsdag lige om hjørnet. Men den var på tilbud og jeg kunne betale med MobilePay så jeg slap for at indtaste mine kort-data på telefonen eller rejse mig op og bruge computeren.

Faktisk er MobilePay på trapperne med en løsning, der gør det endnu nemmere. De tester i øjeblikket en løsning, hvor de afleverer leveringsoplysningerne til webshoppen – kunden slipper altså for at indtaste oplysningerne hver gang!

Måske du skulle prøve at tjekke ud af din egen web-shop – også fra en smartphone. Kan du lide det du ser? Er det nemt at være kunde? Beder du om de rigtige data? Tilbyder du flere betalingsmuligheder?

Jens Balle, kunde- og udviklingschef

Hvad gør vi herfra? Op til top