Godt design.. Eller hvad er godt design, er et spørgsmål, som vi får tit. Vi har forsøgt at beskrive nogle af de tanker og processer vi gennemgår, når vi designer.
Om et design er godt eller ej, handler tit om forventningerne til det. Hvilken situation skal det være godt i og til hvem, er rigtig vigtige at få styr på, inden man går i gang.
Forventningerne
Vi kan starte med at få klarlagt, hvad der forventes til designet. “De skjulte” forventninger er dem, vi ikke nødvendigvis snakker om, men alligevel forventer. Alle, der har været med i en designprocess, kender til disse forventninger. Eller kender snarere til manglen på at adressere dem i processen. I vores del af verden, forventes venstre mod højre læsning. Det giver vist sig selv, men det er et super vigtigt parameter. Vi er opvokset med at rød er stop og grøn er gå. Det har betydning for farvevalg på feks. knapper og interaktive elementer.
Teknologiske trends og værktøjer er med til at sætte nogle naturlige standarder. Vi har alle lært at swipe via e-bøger, MobilePay eller måske Tinder. Det er nemt og bevægelsen er implementeret godt og grundigt i fingrene allerede fra barnsben, som du måske har set i videoer af børn, der swiper i billedbøger.
Disse forventninger kan generelt opdeles i tre grupper:
- Det visuelle design – Grafikken, form og farver.
- Navigation – Måden vi navigerer på.
- Interaktion – Hvordan vi interagerer.
Det visuelle design
Det visuelle – eller GUI’en som det hedder i fagsprog (General User Interface) – er i virkeligheden det de fleste ser som designet. Det er nemt at forholde sig til, det er visuelt, alle har holdninger til om vi kan lide det eller ej, men faktisk kan det langt fra stå alene og bør afspejle de andre punkter.
For at det visuelle virker, er det vigtig med en forbindelse til både navigationen og måden at interagere på. Alle brugsscenarier er forskellige og det er vigtigt at tænke dem med ind i designet.
Har brugeren én eller to hænder fri? Er der god tid, eller skal det gå hurtigt? Mange af disse type spørgsmål skal afdækkes. Skal det primært benyttes om aftenen, er det måske en god idé at dæmpe de lyse skarpe farver, eller skal det ligges ind i en algoritme, så det selv justeres til. Og endelig skal det afspejle brandet – afsenderen, og det skal tale til målgruppen.
Navigation
Hvordan og hvor hurtigt finder brugeren det de skal finde? Og hvad vil vi gerne have dem til at finde? Det er her arbejdet med navigationen kommer ind i billedet. Strukturen, er den flad eller dyb, velstruktureret eller en anelse kaotisk?
Her er det afgørende, at vi tænker os godt om. For navigationen skal være lige til, og vi har derfor brug for et regelsæt så navigationen er fast og ensartet gennem hele oplevelsen.
Et rigtig godt værktøj her er at opbygge et wireframe, der nemt kan testes på relevante testersoner og i forskellige scenerier.
Interaktion
Hvad sker der når jeg klikker, tapper, scroller eller swiper her? Det spørgsmål bør være indlysende for en bruger.
Derfor er det vigtigt, at vi tænker på, hvordan forskellige typer af brugere interagerer med forskellige produkter på de forskellige platforme. Nye type knapper er nok ikke det bedste til den ældre generation, men kan gøre forskellen for de yngre digitalt indfødte brugere.
Det er også her vi taler brugeroplevelse, eller UX (User Experience). Hvordan opleves det at færdes på websitet, i appen eller hvad produktet end er?
Interaktion er det lag, vi oftest oplever blive glemt, De “skjulte forventninger” bliver taget for give – Det ved alle da, der er jo en knap, eller gør de?