Forbrugerne må ikke længere opkræves betalingsgebyr

Fra 1. januar 2018 er det ikke længere tilladt, at opkræve gebyr for betaling hos dine privatkunder. Du bør derfor tjekke, om du skal have lavet ændringer i din webshop.

Det er vedtagelsen af et nyt europæisk betalingstjenestedirektiv, der er skyld i de ændrede regler. Reglerne gælder for handel med private, mens man fortsat må opkræve gebyr ved handel med andre virksomheder.

Hidtil har det været tilladt for webshops at opkræve gebyr for betalingen, når kunder betalte med debet- eller kreditkort. De fleste webshops har fået hjælp til opkrævningen af gebyret fra deres leverandør af kortindløsning. Her kan man ofte i opsætningen vælge, om man ønsker at opkræve gebyret eller ej.

De nye regler betyder at, du enten skal have ændret denne indstilling eller også har din betalingsløsningsleverandør allerede lavet ændringen for dig.

Forbudet mod gebyr gælder også for betaling via mobile betalingsløsninger som f eks MobilePay eller ApplePay, da der ligger et betalingskort bagved.

Fortsat gebyr for erhverv

Det er stadig tilladt at opkræve gebyret for transaktioner med erhvervskunder. Udstedere af kort skal fremover sikre at det er muligt at skelne mellem privat- og erhvervskort. Igen bør din betalingsløsningsleverandør være behjælpelig med at identificere om kortet er privat eller erhverv.

Der er dog en række udfordringer med at skelne mellem privat og erhverv. For eksempel kan en erhvervsdrivende måske vælge, at betale med et privat betalingskort eller den private MobilePay – må man så opkræve gebyret? Det er ikke endeligt afklaret, men de første vurderinger går på, at man godt må opkræve gebyret i den situation.

Hvad skal du gøre?

Du skal sikre dig at du ikke opkræver gebyr fra private. Den nemmeste måde at sikre det på er, at forsøge at lave en transaktion, der tidligere kunne belastes med gebyr.

Prøv at bestille varer og anmod om at betale med det debet- eller kreditkort. Forhøjes beløbet fortsat med et gebyr (og er der tale om et privat debet- eller kreditkort) skal du have lavet en ændring i din betalingsløsning.

Mere i dybden

Du kan læse mere om de nye regler hos Konkurrence- og forbrugerstyrelsen, der har lavet en vejledning og FAQ omkring de nye regler. Dem kan du finde her:

Har du i øvrigt læst vores seneste blog om shopping på mobil? Ellers læs med her: The Pain of Shopping

Hvad gør vi herfra? Op til top